Perussuomalaisten kansanedustaja (2015-) Lappeenrannasta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden lisäksi olen kaudella 2023 liikenne-ja viestintävaliokunnan jäsen sekä perustuslakivaliokunnan ja suuren valiokunnan varajäsen.

Keskeisimmät poliittiset tavoitteet puolustaa suomalaista työtä ja yrittämistä, kansalaisten pärjäämistä arjessa ja elämisen kustannusten kanssa sekä Suomen kansallista itsemääräämisoikeutta mm. maahanmuuton ja EU:n suhteen.

Eduskuntatyöhön liittyvät tietoni (ansioluettelo, luottamustoimet, puheenvuorot, kysymykset jne.) löytyvät Eduskunnan sivuilta: Linkki kansanedustajaprofiiliini. Veikkauksen hallintoneuvostossa olen toiminut koko eduskunta-urani, tällä kaudella varapuheenjohtajana.


Ota yhteyttä

Jos asiasi ei ole kiireinen tai henkilökohtainen, ota yhteyttä avustajaani Mikko Kokkoon: mikko.kokko@eduskunta.fi, puh. 09-432 4109

Minut tavoittaa sähköpostilla: jani.makela@eduskunta.fi, tai puhelimitse 09-432 3109

Paperiposti kulkee perille osoitteella: "Kansanedustaja Jani Mäkelä, 00102 EDUSKUNTA"

Seuraa ajankohtaiset kommenttini sosiaalisessa mediassa:

Facebook:
https://www.facebook.com/janimakelafi
Twitter:
https://twitter.com/JaniMakelaFi
Instagram:
https://www.instagram.com/janimakelafi/.


Paikallistaso ja taustaa

Olen Etelä-Karjalan maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan aluevaltuutettu (2021-) ja Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu (2013-).

Olen ollut aktiivisesti mukana perussuomalaisten toiminnassa 15 vuotta. Toimin 5 vuoden ajan Lappeenrannan seudun perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana sekä perussuomalaisten Kymen piiri ry:n puheenjohtajistossa.

Ennen eduskuntaan valintaa toimin 12 vuoden ajan järjestelmäasiantuntijana. Koulutukseltani olen ylioppilas 1995 Joutsenon lukiosta ja tietojenkäsittelun tradenomi 2002 EKAMK:sta.

Perheenisä ruuhkavuosien keskellä. Autoilija ja lihansyöjä, maltillinen isänmaallinen konservatiivi. Harrastuksena kuntosali, pyöräily ja nuoruudesta jääneitä ajankäytön mukaan.


Kauden 2023 tavoitteeni lyhyesti

Työnteon ja -teettämisen pitää aina kannattaa. Elinkustannukset täytyy saada alemmas niin, että palkalla pärjää. Yhteiskunta tarvitsee tuloja ennen menoja - ei voi elää loputtomiin velaksi.

Suomen puolustus perustuu natossakin omaan vahvaan asevelvollisarmeijaan. EU:ssa keskityttävä kansallisen edun puolustamiseen. Maahanmuutto on pidettävä hallinnassa ja Suomen tarpeiden mukaisena.

Perinteiset arvot ja terve kansallismielisyys kunniaan. Lapset ovat Suomen tulevaisuus, väestönkasvua tarvitaan. Koulutuksessa ja sen arvostuksessa on huomioitava korkeakoulun ohella käden taidot.

Ilmastotoimissa tulee pysyä muiden länsimaiden tahdissa, eikä yrittää tehdä Suomesta hiilineutraalia 15 vuotta muuta EU:a aiemmin. Jos se olisi kannattavaa, muut maat olisivat jo aikaistaneet tavoitteensa.

Julkisia menoja on pakko karsia. Säästöt tulee aloittaa esimerkiksi ulkomaille menevistä tulonsiirroista ja valtion hallinnosta. Otetaan löysät pois asioista, jotka eivät ole pois kansalaisten peruspalveluista.

Kaakkois-Suomen edunvalvontaa tulee vahvistaa. Seutumme tarvitsee töitä ja investointeja, erityisesti nyt rajan sulkeuduttua. Tiestömme kaipaa monin paikoin kunnostusta. Kaksoisraiteet tulee rakentaa valmiiksi.